Direktlänk till inlägg 18 september 2013

Förpackningar och mataffärer

Av Maria - 18 september 2013 16:32

Japanerna verkar vara galna i att förpacka saker. Här nedan är lite godis jag köpte häromdagen. Kakor och en liten förpackning chips.

  

Och här nedan är förpackningarna öppnade. Kakorna ligger styckförpackade, och inuti chipsröret låg chipsen inneslutna i en påse. Känns lite onödigt... Till deras försvar måste jag säga att alla förpackningar är exemplariskt lättöppnade med tydliga instruktioner. 

 

Överhuvudtaget kommer det mesta i små förpackningar här i Japan. Brödskivor ligger ofta förpackade 3 och 3, vanlig påläggsost sälj endast styckförpackad i skivor som åttapack och ägg kan man köpa ett åt gången (i minimal äggkartong förstås). Kålhuvuden är alltid delade i fjärdedelar och köttfärs kan köpas i 100 gramsförpackning. Mycket smidigt för ett enmanshushåll måste jag säga. Japaner verkar ofta handla bara det de behöver för dagen och vill gärna ha allting färskt, så det har nog med det att göra. I mataffärerna finns inga stora kundvagnar som hemma, utan bara en liten vagn som rymmer en vanlig kundkorg, sådana vi bär på armen. Mer än så verkar ingen handla.

 

Känner man inte för att laga maten själv kan man alltid gå på den färdiggjorda maten. Den håller riktigt hög kvalitet och är alltid fräsch, eftersom den måste säljas samma dag som den tillagas. En standardlåda kostar 400 yen, ca 28 svenska kronor. Man kan också köpa fantastiskt goda risbollar med fyllning (onigiri), ofta omsvepta med torkad sjögräs (nori) för 100 yen, 7 kronor. Man behöver två för att bli riktigt mätt. Jag får erkänna att jag äter dem till lunch 2 av 3 dagar. En annan stor fördel med att allt tillagat måste säljas samma dag är att det alltid reas ut på kvällen, från 20 % rabatt till halva priset. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - 24 augusti 2014 14:55

Den 22 november var det dags för ett av de jobbigaste avskedes dittills, när Iraima skulle åka hem. Det kändes verkligen att vår grupp började tunnas ut, speciellt som även Lucie slutade på Genki JACS samma dag. Lucie stannade dock i Fukuoka en vecka...

Av Maria - 24 augusti 2014 14:45


En dag fick vi möjligheten att uppleva något riktigt japanskt: sumobrottning! Sumobrottning utövas i form av turneringar, där en turnerning hålls varannan månad året om. Tre av turneringarna hålls i Tokyo, och de övriga på andra platser i Japan. I no...

Av Maria - 29 juni 2014 17:59

Under våra många besök på olika karaoke ställen hade vi sett att det var betydligt billigare att boka ett rum efter klockan 12 på natten. Faktum var att det kostade lika mycket att sjunga mellan kl 00-06 som två timmar kostade på kvällen. Detta i kom...

Av Maria - 29 juni 2014 17:30

Traditionellt fanns inget julfirande i Japan, eftersom det inte är ett kristet land. Men eftersom japaner gärna importerar saker de gillar firas nu jul i stor skala i landet. Precis som i Sverige börjas det tidigt, med alla butiker upplysta och julde...

Av Maria - 5 maj 2014 14:08

Hög tid för ett nytt inlägg enligt en del läsare. Jag är villig att hålla med.   Något av det roligaste med tiden i Japan var alla vänner jag fick där, och att vi spenderade så mycket tid tillsammans. Vi hittade oftast på saker tillsammans efter ...

Presentation


Här kan du följa min vardag när jag under fyra månader studerar japanska på Genki Japanese and Culture School i Fukuoka, södra Japan. Min drömresa!

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards